Οι ρυτίδες και η αντιμετώπιση τους

Οι ρυτίδες, σημαντική ανησυχία των γυναικών, αποτελούν σημάδια γήρανσης.

Η κατανόηση των διαφόρων διαδικασιών εμφάνισής τους συμβάλλει στην καλύτερη στόχευση των καταλληλότερων κρεμών αντιγήρανσης και αντιρυτιδικών κρεμών.

Συμπτώματα

Ρυτίδες: βιολογική ένδειξη γήρανσης της επιδερμίδας Καθώς γηράσκει η επιδερμίδα, αλλάζει, χάνει τη φυσική της ενυδάτωση και εκφυλίζεται η θεμέλια ουσία της. Λόγω της έλλειψης ενυδάτωσης και θρεπτικών συστατικών, μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου. Αυτός ο ιστός στήριξης αδυνατίζει, προκαλώντας απώλεια τόνου και σφριγηλότητας. Η συνοχή μεταξύ της δερμίδας και της επιδερμίδας χαλαρώνει.

Στην επιφάνεια της επιδερμίδας σχηματίζονται βαθουλώματα, δηλαδή ρυτίδες. Οι ρυτίδες είναι ένα από τα πρώτα εμφανή σημάδια γήρανσης της επιδερμίδας και εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ρυτίδων:

• Γραμμές έκφρασης στο μέτωπο και ανάμεσα στα φρύδια, στις ρινοχειλικές πτυχές και τις γωνίες του στόματος

• Ζάρες εξασθένισης λόγω της χαλάρωσης της επιδερμίδας, απώλεια του τόνου και της σφριγηλότητας της επιδερμίδας.

Προκαλούν αλλοίωση του σχήματος του προσώπου, δημιουργώντας σακούλες κάτω από τα μάτια, χαλαρά μάγουλα και διπλοσάγονο.

Αιτίες

Μηχανισμοί σχηματισμού ρυτίδων

Οι μηχανισμοί σχηματισμού ρυτίδων είναι:

• Η δράση των μυών: η επιδερμίδα κινείται συνεχώς λόγω της κίνησης των μυών που βρίσκονται κάτω από αυτό.

 Αυτές οι μικρο-συσπάσεις ενθαρρύνουν τον σχηματισμό γραμμών μεταξύ των οποίων η επιδερμίδα σφίγγει, τεντώνει και τελικά ζαρώνει.

• Μεταβολή των συστατικών της επιδερμίδας: η εγγενής και προκαλούμενη από το φως γήρανση οδηγεί στην πλάτυνση του συνδέσμου μεταξύ δερμίδας και επιδερμίδας.

• Μεταβολή του ανάγλυφου της επιδερμίδας: με την πάροδο της ηλικίας, οι γραμμές που τεντώνουν την επιδερμίδα διαστέλλονται και βαθαίνουν αργά.

 Το φαινόμενο αυτό επιταχύνεται μετά την ηλικία των 60 ετών.

Αντιμετώπιση

 Ειδικά ενεργά συστατικά για την αντιμετώπιση των ρυτίδων

 Παρόλο που οι ρυτίδες ποτέ δεν θα εξαφανιστούν πλήρως, τα καλλυντικά επιβραδύνουν ορισμένους μηχανισμούς και εμποδίζουν άλλους.

 Τα βασικά ενεργά συστατικά που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα αντιγήρανσης και κατά των ρυτίδων είναι τα αντιοξειδωτικά, τα προκολλαγόνα (βιταμίνη C, κ.ά.), οι ενυδατικοί παράγοντες που σφραγίζουν το νερό στην επιδερμίδα (υαλουρονικό οξύ, κ.ά.) και οι ουσίες αποχρωματισμού.

Επιστροφή στο ιστολόγιο